• image
  • image
  • image
  • image
  • image


Tiszta szívvel - magyar akció-vígjáték


Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani egy magyar filmet, ami Till Attila alkotása. Tulajdonképpen ez egy gengszterfilm, de sok egyéb érdekesség is van benne, többek között az is, hogy a főszereplő kerekesszékes.
Elsősorban az álmainkról szól, és arról, hogy mindenkinek szüksége van barátokra ahhoz, hogy megvalósíthassa őket.
Mindenkinek érdemes megnéznie ezt filmet, aki erről a világról többet szeretne megtudni.
Gyilkos labda - A kerekesszék harcosai /Murderball/ - amerikai dokumentumfilm


Ez a film azt teszi, amire csak a legjobb dokumentumfilmek képesek: betekintést enged számunkra egy olyan világba, amit igen kevéssé ismerünk félszegségünk és vélt ideáink okán.
A főszereplői mozgássérült srácok, akik kerekesszékekben száguldozva kőkemény full-contact-os rugby-t játszanak. Felülkerekedve minden akadályokon, céljuk hogy elindulhassanak Athénban, a Paralimpiai Játékokon. Ezek a mozgássérült sportolók jóval kitartóbbak és elszántabbak, mint azok az átlagemberek, akiket az élet sokkal könnyebb feladat elé állított.
Aki megtekinti ez a dokumentum filmet, annak garantáltan megváltozik a hozzáállása kerekesszékes társaikkal szemben, és ráeszmél arra, hogy micsoda akarat és elszántság van ezekben az emberekben.
A mindenség elmélete


A filmben a világhírü angol fizikus, Stephen Hawking életébe nyerhetünk betekintést, aki hatalmas felfedezéseket tett a kozmológia területein. A mü az egyetemi éveit mutatja be, amikor az izomsorvadásos megbetegedésének első tünetei jelentkeztek, ami a későbbiek során hatalmas korlátok közé zárta az életét. Házasságára is rányomja a bélyegét a tudós betegsége. Felesége folyamatosan belsö harcot vív önmagával, kitartóan mégis nehezen viseli férje folyamatos leépülését. Stephen mindezek ellenére sohasem veszíti el a hitét. Az élet és tudás utáni vágya a legtöbb problémán átsegíti az ifjú zsenit. Belevág legambiciózusabb tudományos munkájába, melynek tárgya az, amiből neki oly kevés adatott: az idő. Miközben a teste egyre szűkebb korlátok közé kerül, szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain.
A film megtekintését mindenkinek ajánlom, ugyanis egy remekmü az élni akarásról, a szerelemröl és a nehézségek leküzdéséröl.
Életrevalók (Intouchables) - francia vígjáték, dráma 2011.


Föszereplök: François Cluzet
Omar Sy


Rendezök: Olivier Nakache
Eric Toledano

Egy baleset következtében a mozgáskorlátozottá vált jómódú Philip állandó ápolót keres maga mellé aki segítségére van a mindennapokban. A sok jelentkezö közül felfogadja segítöjének a küvárosi szegénységben élö, pimasz stílusú Drisst. Két különbözö világ találkozik egymással amelyböl idövel szoros barátság alakul ki. A fiatal férfi lehengerlö magabiztosságával és stílusával új színt visz Philip életébe, aki ezáltal újra szabadnak és függetlennek érzi magát.
A film ráébreszti a nézöket arra, hogy az embert csak a saját korlátai tartják vissza a boldogságtól.
Az utóbbi idök egyik legjobb alkotása az őszinteségről, az emberségességről, az emberi kapcsolatokról, a társadalmi különbségek áthidalhatóságáról, és elsősorban egy barátság kialakulásáról.
Ajánlom azoknak, akik szeretnének egy bö másfél órás, humorral megfüszerezett, igaz történet alapján íródott életrajzi remekmüvet látni.
A ház kulcsai (Le chiavi di casa)


A film egy apa-fia különleges kapcsolatát hivatott bemutatni, nem is akármilyen módon.
Paolo születésétől fogva testi és szellemi fogyatékos, aki elvesztette az édesanyját születésekor. Édesapja, Gianni nagyon sokáig nem látja gyermekét, mivel óriási büntudat gyötörte és elmenekült.Ám késöbb elhatározza, hogy felveszi a kapcsolatot sógorával, aki a fiút mindidáig nevelte. Gianni külföldre, egy specialistához viszi fiát, aki mozgásterápiában részesítheti Paolot, hogy legalább annyit javuljon az állapota, amennyit lehet. Az utazás során közelebb kerül 15 éve nem látott beteg fiához. Mindeközben megismerkedik Nicole-lal aki az egész életét beteg lánya ápolására szentelte. A kettejük között folytatott beszélgetések rádöbbentik Giannit, hogy nem ő volt a felelős a múltbéli tragédiákért és hogy ne érezzen bűntudatot. A férfi lelki újjászületése váratlan és törékeny boldogságot visz apa és fia életébe. Képesek lesznek felfedezni igazi énjüket az otthonuktól távoli helyen. A Paolo-t alakító Andrea Rossi maga is mozgáskorlátozott, pont olyan módon, és mértékben, ahogyan ezt a filmben látjuk.
Ez az alkotás gazdagabbá teszi nézőjét, minden tekintetben. A szeretet és a lelkierő egy egészen más dimenzióját mutatja be.
Hasta la vista ( Belga filmdráma, 2011 )


A film 3 fogyatékkal élö jóbarát történetét mutatja be,akik kénytelenek életüket kiszolgáltatva élni.Állapotukból kifolyólag nehéz természetüek,harcban állnak a világgal, ennek ellenére szeretnék élvezni az életet.Legföbb vágyuk, hogy végra férfivá válljanak,és elveszíthessék ártatlanságukat. Az interneten kinyomozzák, hol van erre lehetöségük.Szüleik tiltása ellenére nekiindulnak az útnak,és egy viszontagságos túra veszi kezdetét, ami örökre megváltoztatja az életüket.
A film realisztikusan és egy kis humorral megfüszerezve mutatja be,hogy milyen a mindennapjai egy mozgás vagy látássérrült tinédzsernek, hogyan látja a világot, miként viszonyul az embertársaihoz.
Ajánlom azoknak, akik szeretnének bepillantani olyan fiatalok hétköznapjaiba, akik nehezítve élik az életüket, de ugyanúgy keresik a szépet és a jót mint bárki más ebben a rohanó világban.
A filmet az alábbi linkre kattintva találjátok. Jó szórakozást! :)
Hasta la vista
Christy Brown története (My Left Foot)


A film Christy Brown történetét meséli el. Ez egy tiszta, őszinte történeten és az ötvenes-hatvanas évek Írországa legszegényebb rétegének hiteles ábrázolásán alapuló film.
Christyt még a saját szülei is gyógyíthatatlan embernek minősítik, mivel se beszélni se teljes értékű mozgásra nem képes. Egy napon viszont rájönnek, hogy Christy nemcsak ért, érez, de gondolkodik, és iszonyú elszántsággal küzd szerettei elismeréséért. A film erről az akaraterőről tesz tanúbizonyságot, hogy elszántsággal és szeretettel mindenre képes az ember. Az évek múlásával a fiú/kamasz/férfi akadozva és nehezen érthetően, de beszélni kezd, bal lábával pedig lassanként már olyan összetett mozgásokra is képes, hogy annak segítségével még festeni is megtanul, majd megírja saját történetét.
Mindenki számára ajánlom ezt a filmet, mert a korszak egyik legmeghatározóbb alkotása. Christy története motiválást adhat mindezon emberek számára, akik elkeseredetten keresik az élet értelmét.
Szavak nélkül (2013)


Lengyel filmdráma, 112 perc
Eredeti cím: Chcesiezyc
Főszerepben: Dawid Ogrodnik, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik, Helena Sujecka
Rendezte: Maciej Pieprzyca

A mű egy igaz történetet dolgoz fel, ezáltal sokkal közelebb érezhetjük magunkhoz a film cselekvéseit. A történet szerint Mateusz a kezdetektől fogva kerekesszékben él, végtagjait képtelen használni, illetve kommunikálni sem képes az agyi bénulása miatt. A filmben több élethelyzettel, realisztikus ábrázolással találkozhatunk. A fiút nagyon szereti családja és nem adják fel a reményt. Mateusz számára édesapja egy igazi varázsló, aki optimizmusával beragyogja a család mindennapjait. A srác életét több negatív esemény befolyásolja, mint például elveszíti imádott apját, illetve édesanyját baleset éri, de ő ennek ellenére sem adja fel.
A filmnek van egy nagy üzenete: ha több mint 20 évbe is telik, akkor se add fel és küzdj addig, amíg nem értenek meg! Mindenkinek ajánlom a film megtekintését, mert képes az ember szemléletmódját átformálni, és átérezni azok helyzetét, akiknek nehezítve kell leélniük az életüket.
Hibátlanok (Amerikai filmdráma ,1999 )


A film egy elöítéletekkel teli agglegény életét mutatja be, aki egy este folyamán szélütést szenved, részlegesen lebénül és beszédképtelenné válik. A kezdeti önsajnálat után az elkeseredett férfi megpróbál felülkerekedni a sorsán, és énekórákat vesz, hogy minél hamarabb visszanyerje a kommunikációs készségét. A problémák akkor kezdödnek, mikor kiderül, hogy ezeket a énekórákat egy transzfesztita elöadómüvész tartja, aki a szomszédja is egyben,és akit eddig az életvitele miatt megvetett. Nincs más lehetösége, félre kell tennie elöítéleteit, ha meg szeretne gyógyulni. A kezdeti nehézségek ellenére a két szereplö között egyre szorosabb barátság alakul ki, föhösünk idövel rájön, hogy nem szabad ítélkeznie senki fölött mindaddig, mielött megismerné a másik valódi énjét.
Történetük az elöítéletekröl, a barátságról, a belsö vívódásról,vagyis az elveikhez való ragaszkodásról vagy épp azok feladásáról szól. Hiszen, ahogy a mondás is tartja, senki sem hibátlan.
A film megtekintését azoknak ajánlom, akik szeretnének a sablonos témáktól eltérö, mély gondolatokat ébresztö müvet látni neves szereposztással. Nekik a film garantált, bö másfélórás szórakozást nyújt.

Szereplök:
Robert De Niro
Philip Seymour Hoffman